sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Käsityöt on kaikkien juttu


Tänään oli Hämeen Sanomissa jälleen kivoja otsikoita käsitöistä. Neulominen ja virkkaaminen on vaan niin trendikästä nyt. Joka neljäs suomalainen harrastaa jotain käsitöitä viikoittain - neuloo, virkkaa, nikkaroi...

Tässä vähän koostetta lehtijutusta.

Mistä se innostus sitten lähtee? Ihan oudoista jutuista oli lähtenyt 11-vuotiaan pojan innostus. Tai oliko se niin outoa sittenkään, kun sisarensa käsitöiden tekoa oli seuraillut. Pipon teki poika kuitenkin ensimmäiseksi. "Käsitöissä hauskaa on se, että niissä kuluu aikaa. Niihin uppoutuu."


Näin se on.

Ajankulu, luovuus, aivojumppa. Muun muassa näiden syiden vuoksi suomalaiset uppoutuvat puikkojen ja koukkujen kanssa sohvan nurkkaan. Myös flow-tila houkuttaa. Käsitöistä etsitään jopa henkistymistä, samoin kuin mindfulnessista tai joogasta.

Taitoliiton mukaan 85 prosenttia käsityön tekijöistä antaa käsitöitä lahjaksi. Hyväntekeväisyys- ja yhteisöllisyyskäsityöt ovat harrastamisen suurin ja näkyvin muutos viimeisen kymmenen vuoden ajalta.

Nykyisin käsitöitä ei tehdä siksi, että jotain puuttuisi. Oikeastaan päinvastoin. Ajan voisi käyttää tehokkaamminkin, mutta se on päätetty käyttää itsensä kehittämiseen ei-tehokkaasti. Käsityöt auttavat ihmisiä tulemaan enemmän heiksi itsekseen. Nuorilla käsityöt liittyvät ekologisuuteen ja maailman haltuun ottamiseen.Sukkia neulotaan kaikista eniten. Suomalaisia sukkamalleja ihastellaan maailmalla. Suomalaiset käsityöharrastajat ovatkin ehkä maailman parhaita innovoimaan villasukkiin aina jotain uutta.

Suomalaiset 36-65 -vuotiaat käsitöitä harrastavat naiset käyttivät viime vuonna rahaa käsityöharrastukseensa noin 300 euroa. Aktiiviharrastajat puolestaan noin 450 euroa vuodessa.


No ei todellakaan!

"Käsityö on semmoinen henkireikä, siitä nauttii. On aina ilo nähdä työ valmiina, kättensä tulokset." Näin sanoo kokkolalainen harrastaja tässä lehtijutussa.

Sama juttu oli myös mm. Kalevassa: Käsitöillä huikea suosio


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti