tiistai 16. elokuuta 2016

Käsitöiden myynnistä ja verotuksesta
Myytkö tavaroita Facebook-kirppiksellä? Näissä 5 tapauksessa myynnistä pitää ilmoittaa verottajalle

Aika ajoin tämäkin aihe pomppaa esiin. Uutisissa tämä taas tupsahti eteen hiljattain. Moni on siitä kirjoittanut ja niin minäkin olen facebookin Marian käsityö -sivustollani. Kirjoitan nyt myös tänne vähän aiheesta ja siitä, miten itse toimin.

Muutama vuosi sitten laitoin kokeeksi myyntiin muutaman itse tekemäni käsityön. Jotain pientä kauppaa tapahtui ja innostuin jatkamaan. Pari kuukautta, marras-joulukuun, kokeilin ja sitten piti päättää jatkosta. Sen verran oli myyntiä, että mietin jopa toiminimen ottamista. Minullahan oli vakituinen myyntipistekin silloisen työpaikkani ohessa, joten myynti oli helppoa. Sen lisäksi otin joulusesongin ajaksi kirppispöydänkin.

Pitkällisen pohtimisen jälkeen otin ensin yhteyttä Uusyrityskeskukseen ja sain hyviä neuvoja toiminimen suhteen. Sieltä kuitenkin suositeltiin soittamaan verottajallekin. No sitten soitin ja se oli tosi hyvä juttu.

Myyntitoimintani oli silloin todella pientä, siis ihan olematonta suorastaan, mutta säännöllistä ja jatkuvaa. Näin ollen verottaja sanoi, ettei kannata ottaa toiminimeä. Sen sijaan veroilmoituksessa on kohta: Muut tulot. Siihen merkitään myyntituotto eli se viivan alle jäävä luku. Ymmärsin, että jos kertaluonteisesti myy jotain, niin siitä ei niinkään tarvi ilmoittaa, mutta jatkuvasta myynnistä kyllä.

Kirjanpito on ihan oleellinen asia ja senkin voi tehdä helposti excell-taulukolla. Kirjataan vain myyntitulo ja menot eli tarvikeostot. Kuitit kannattaa säästää.

Tämän lisäksi veroilmoituksessa kannattaa kertoa lisätietoja-kohdassa, että valmistaa käsitöitä myyntiin. Itse laitoin ihan jopa päivämärän, jolloin aloitin myyntitoiminnan. Tämä siksi, että verottajalla on tieto asiasta, jos joku sattuu ns. käräyttämään. Rehellisyys tässä asiassa on parasta ja luo turvallisuuden tunteen. Voin hyvällä omalla tunnolla myydä kaikkea tekemääni.

Oma myyntini on pienimuotoista, eikä tule koskaan ylittämään alv-rajoja, joten näillä ohjeilla mennään. Myynnin aloitukseni osui loppuvuoteen ja intouduin silloin vielä tekemään kaikenlaista kangas-hankintaa, joten se vuosi meni ihan miinukselle. Toinen vuosi oli jo plus-miinus-nolla ja nyt tämä kolmas vuosi näyttää olevan jo selkeästi plussalla. Olen löytänyt omia juttuja ja oman tyylin, enkä enää tee mitä sattuu. Nyt mietin paremmin hankintojakin. Edessä on vielä joulusesonki, johon on jo materiaalit hankittuna. Nyt pitäisi vielä tehdä ne myytävät tuotteet. :)

***
Edit: Myös se nollamyynti kannattaa merkitä veroilmoitukseen. Tärkeintä on se lisätieto-kohdan ilmoitus myyntitoiminnasta, jolloin myös verottajalla on tieto siitä.

4 kommenttia:

  1. Kiitos Maria! Tämä on monelle varmasti tärkeää tietoa.

    VastaaPoista
  2. Hyvää tietoa. Kannattaa muistaa laittaa menoihin myös kirppispaikkamaksut, matkakulut tavaroiden viennistä/hakemisesta, työvälineet, ostetut ohjeet yms yms. Jos kaikki menot kirjaa ylös, niin ei käsitöiden myyminen todellakaan pienimuotoisesti ole mitään suurta bisnestä. Kenenkään ei tarvitse olla kateellinen, niin suuritöistäkin on. Hienoa, kun jaksat yrittää ja teet sen vielä rehellisesti verottajankin suuntaan.

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommenteista! Kyllä siis todellakin kannattaa kirjata menoiksi kaikki, mikä liittyy myyntiin. Itse teen kirppiksellä niin, että laitan myyntiin myös sitä varsinaista kirppiskamaa, jolla kuittaan sitten paikkamaksua pois. Tällaista pienimuotoista toimintaa ilman toiminimeä voi huoletta tehdä aina 8500 euron vuosituloon asti. Sen jälkeen tulee alvit kuvioon mukaan ja sitten pitää olla jo oikeata yritystoimintaa, ehkä hyvä jo aiemminkin. Käsityöbusineksen haastavin osuus taitaa ollakin hinnoittelu, kun juurikin niistä käsitöistä ei paljoa haluta maksaa. Materiaalikustannukset pitää ainakin saada ja mielellään laadukkaalle työllekin jotain korvausta. :)

    VastaaPoista